Vegetariska piroger med grönkål

Fyllda med grönkål och matvete blir pirogerna matiga och passar extra bra att göra på vintern. Välj grönsaker i säsong för att variera pirogerna under året!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 180 g dinkelmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggula+mjölk till pensling

Fyllning

  • 1 1/2 dl matvete
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 250 g fryst, hackad grönkål (1/2 pkt)
  • 1/2 buljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • salt, svartpeppar
  • 5 st soltorkade tomater

Gör så här:

12 stycken stora eller 24 stycken små

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olivolja, salt, äggvita, dinkelmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).

Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter.

Koka matvete, vatten och salt i cirka 10 minuter eller tills vätskan kokat bort. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i olja och smör ett par minuter, tillsätt grönkålen och buljongtärningen. Låt steka tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt grädden och smaka av med salt och svartpeppar. Koka samman och blanda med matvetet. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda ner.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut rundlar av degbullarna. Fördela fyllningen på dem. Pensla kanterna med uppvispat ägg och mjölk. Lägg samman till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda pirogerna i cirka 12-15 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...