Vegetariska piroger med grönkål

Fyllda med grönkål och matvete blir pirogerna matiga och passar extra bra att göra på vintern. Välj grönsaker i säsong för att variera pirogerna under året!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 180 g dinkelmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggula+mjölk till pensling

Fyllning

  • 1 1/2 dl matvete
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 250 g fryst, hackad grönkål (1/2 pkt)
  • 1/2 buljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • salt, svartpeppar
  • 5 st soltorkade tomater

Gör så här:

12 stycken stora eller 24 stycken små

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olivolja, salt, äggvita, dinkelmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).

Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter.

Koka matvete, vatten och salt i cirka 10 minuter eller tills vätskan kokat bort. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i olja och smör ett par minuter, tillsätt grönkålen och buljongtärningen. Låt steka tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt grädden och smaka av med salt och svartpeppar. Koka samman och blanda med matvetet. Hacka de soltorkade tomaterna och blanda ner.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut rundlar av degbullarna. Fördela fyllningen på dem. Pensla kanterna med uppvispat ägg och mjölk. Lägg samman till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda pirogerna i cirka 12-15 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...