Ärtbiffar

Vegetariska biffar som är lätta att laga! Gula ärtor är ett gott allternativ till kikärtor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl gula ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk koriander*
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • olja till stekning, gärna olivolja

Gör så här:

Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och koka ärtorna i nytt vatten i cirka 1 timme. Ärtorna ska vara mjuka men inte sönderkokta.

Finhacka löken och vitlöken. Mosa eller mixa ärtorna grovt tillsammans med löken, vitlöken och kryddorna. Tillsätt ägg, sesamfrön och maizena.

Forma smeten till små biffar och stek dem i rikligt med olja på medelhög värme så de får en knaprig yta. Vänd när biffen håller ihop och har en fin färg.

Servera biffarna nystekta tillsammans med grönsaker, till sallad, couscous eller potatisrätter. Biffarna passar också i ett pitabröd.

* Torkad koriander kan med fördel bytas ut mot ett knippe färsk om det är säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...