Ärtbiffar

Vegetariska biffar som är lätta att laga! Gula ärtor är ett gott allternativ till kikärtor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl gula ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk koriander*
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • olja till stekning, gärna olivolja

Gör så här:

Blötlägg ärtorna över natten. Häll av vattnet och koka ärtorna i nytt vatten i cirka 1 timme. Ärtorna ska vara mjuka men inte sönderkokta.

Finhacka löken och vitlöken. Mosa eller mixa ärtorna grovt tillsammans med löken, vitlöken och kryddorna. Tillsätt ägg, sesamfrön och maizena.

Forma smeten till små biffar och stek dem i rikligt med olja på medelhög värme så de får en knaprig yta. Vänd när biffen håller ihop och har en fin färg.

Servera biffarna nystekta tillsammans med grönsaker, till sallad, couscous eller potatisrätter. Biffarna passar också i ett pitabröd.

* Torkad koriander kan med fördel bytas ut mot ett knippe färsk om det är säsong.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...