Vintergryta med bönor och rotfrukter

Här möter curry och chili svenska rotfrukter i en riktigt mustig gryta.

Du behöver

  • 200 g palsternackor (2 st)
  • 200 g morötter (2 st)
  • 100 g gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk curry
  • 1/2 tsk chiliflakes eller 1/4 torkad, smulad röd chilifrukt
  • 400 g krossade tomater
  • 2-3 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 400 g kokta svarta bönor, motsvarar ett paket färdigkokta
  • 100 g fetaost

Gör så här:

Skala och skär morötter och palsternackor i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och rotsaker tillsammans med curryn i cirka fem minuter eller tills löken mjuknat. Rör om då och då. Tillsätt chili, tomater, buljong, timjan och bönor och låt koka samman i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med quinoa, couscous eller bulgur och smula fetaosten över strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Caroline
12 december 2013

Mycket gott!!


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...