Vintergryta med bönor och rotfrukter

Här möter curry och chili svenska rotfrukter i en riktigt mustig gryta.

Du behöver

  • 200 g palsternackor (2 st)
  • 200 g morötter (2 st)
  • 100 g gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk curry
  • 1/2 tsk chiliflakes eller 1/4 torkad, smulad röd chilifrukt
  • 400 g krossade tomater
  • 2-3 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 400 g kokta svarta bönor, motsvarar ett paket färdigkokta
  • 100 g fetaost

Gör så här:

Skala och skär morötter och palsternackor i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och rotsaker tillsammans med curryn i cirka fem minuter eller tills löken mjuknat. Rör om då och då. Tillsätt chili, tomater, buljong, timjan och bönor och låt koka samman i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med quinoa, couscous eller bulgur och smula fetaosten över strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Caroline
12 december 2013

Mycket gott!!


Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...