Baba ganoush

Baba ganoush är en vitlöksdoftande aubergineröra som passar bra till många rätter.

Du behöver

  • 500 g aubergine (2 medelstora)
  • salt
  • 1 tsk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • paprikapulver

Gör så här:

Dela auberginerna på längden och salta snittytorna väl. Låt stå cirka tjugo minuter och sätt under tiden ugnen på 200 grader. Skölj av saltet, klappa auberginerna torra och pensla med olivolja. Låt stå 25 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut auberginerna och låt dem svalna något. Gröp ur dem eller dra av skalet och lägg fruktköttet i en matberedare. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna och lägg i. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät massa. Tillsätt eventuellt mer olivolja eller citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp i en skål och pudra paprikapulver över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...