Baba ganoush

Baba ganoush är en vitlöksdoftande aubergineröra som passar bra till många rätter.

Du behöver

  • 500 g aubergine (2 medelstora)
  • salt
  • 1 tsk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • paprikapulver

Gör så här:

Dela auberginerna på längden och salta snittytorna väl. Låt stå cirka tjugo minuter och sätt under tiden ugnen på 200 grader. Skölj av saltet, klappa auberginerna torra och pensla med olivolja. Låt stå 25 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut auberginerna och låt dem svalna något. Gröp ur dem eller dra av skalet och lägg fruktköttet i en matberedare. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna och lägg i. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät massa. Tillsätt eventuellt mer olivolja eller citronsaft och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp i en skål och pudra paprikapulver över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...