Falafel på gula ärtor

I klassisk falafel används kikärtor, men här är de utbytta mot gula ärtor som är mer klimatsmarta. Receptet kräver matberedare.

Du behöver

  • 200 g gula ärtor
  • 100 g gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 1/2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • raps- eller solrosolja till stekning

Gör så här:

40-50 st små

Blötlägg ärtorna minst 12 timmar, gärna ett dygn.

Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg i en matberedare tillsammans med ärtor och övriga ingredienser. Mixa tills det är mycket finfördelat, rör om ibland om det behövs. Forma små biffar, skölj händerna i kallt vatten emellanåt så går det lättare. Stek i rikligt med olja i en stekpanna, vänd när de fått fin färg på undersidan.

Falafel är kanske allra godast i pitabröd eller liknande tillsammans med olika såser och grönsaker och gärna saltgurka, men passar till det mesta.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
25 februari 2013

Hej... vill bara tillägga att det går alldeles utmärkt att göra dessa falaflar UTAN ägg! Jag hade i ett par matskedar mjöl istället. Mumsiga blir de!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...