Falafel på gula ärtor

I klassisk falafel används kikärtor, men här är de utbytta mot gula ärtor som är mer klimatsmarta. Receptet kräver matberedare.

Du behöver

  • 200 g gula ärtor
  • 100 g gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 1/2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • raps- eller solrosolja till stekning

Gör så här:

40-50 st små

Blötlägg ärtorna minst 12 timmar, gärna ett dygn.

Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg i en matberedare tillsammans med ärtor och övriga ingredienser. Mixa tills det är mycket finfördelat, rör om ibland om det behövs. Forma små biffar, skölj händerna i kallt vatten emellanåt så går det lättare. Stek i rikligt med olja i en stekpanna, vänd när de fått fin färg på undersidan.

Falafel är kanske allra godast i pitabröd eller liknande tillsammans med olika såser och grönsaker och gärna saltgurka, men passar till det mesta.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
25 februari 2013

Hej... vill bara tillägga att det går alldeles utmärkt att göra dessa falaflar UTAN ägg! Jag hade i ett par matskedar mjöl istället. Mumsiga blir de!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...