Tomatgratinerade jordärtskockor

Jordärtskockan med sin fina smak är en användbar rotsak. Dessutom är den lättodlad om du har en egen plätt jord! Prova ett lite annorlunda recept där skockorna gratineras i tomatsås.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g jordärtskockor
  • 100 g gul lök
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 dl riven, lagrad ost, till exempel Präst

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta jordärtskockorna om det behövs och skala dem slarvigt. Dela de större skockorna i bitar så alla är ungefär jämnstora. Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter.

Gör tomatsåsen medan jordärtskockorna kokar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan tills löken mjuknar och tillsätt tomaterna, salt och svartpeppar. Mortla eller smula kryddörterna och tillsätt. Låt puttra samman i minst 5 minuter, gärna mer.

Lägg jordärtskockorna i en smord, ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Sätt in dem i ugnen och låt stå i 15 minuter. Ta ut dem, strö över den rivna osten och låt dem stå i ytterligare 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.

Servera gärna med matvete eller ris och en sallad.
 


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bodil
30 juli 2016

Synd att tomatsåsen dödar den fina jordärtskocksmaken! Jag kommer att förändra detta recept.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu


Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

Efterrätter kan vara stora konstverk, perfekt komponerade och fint dekorerade. Men en klassisk, rejäl efterrätt kan många gånger passa minst lika bra. Många äldre rätter är både lättlagade och fungerar bra till vardagsmaten.

Laga en god Ris a la malta som avslutning på middagen, eller prova den gammaldags efterrätten Änglamat till helgen.

Kanske en god Frukmaräng, en smakrik Saffranspannkaka eller en lättlagad Mannagrynspudding.

Klassisk och enkelt brukar sällan vara fel!

 efteratter.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...