Tomatgratinerade jordärtskockor

Jordärtskockan med sin fina smak är en användbar rotsak. Dessutom är den lättodlad om du har en egen plätt jord! Prova ett lite annorlunda recept där skockorna gratineras i tomatsås.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g jordärtskockor
  • 100 g gul lök
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 dl riven, lagrad ost, till exempel Präst

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta jordärtskockorna om det behövs och skala dem slarvigt. Dela de större skockorna i bitar så alla är ungefär jämnstora. Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter.

Gör tomatsåsen medan jordärtskockorna kokar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan tills löken mjuknar och tillsätt tomaterna, salt och svartpeppar. Mortla eller smula kryddörterna och tillsätt. Låt puttra samman i minst 5 minuter, gärna mer.

Lägg jordärtskockorna i en smord, ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Sätt in dem i ugnen och låt stå i 15 minuter. Ta ut dem, strö över den rivna osten och låt dem stå i ytterligare 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.

Servera gärna med matvete eller ris och en sallad.
 


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bodil
30 juli 2016

Synd att tomatsåsen dödar den fina jordärtskocksmaken! Jag kommer att förändra detta recept.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...