Tomatgratinerade jordärtskockor

Jordärtskockan med sin fina smak är en användbar rotsak. Dessutom är den lättodlad om du har en egen plätt jord! Prova ett lite annorlunda recept där skockorna gratineras i tomatsås.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 750 g jordärtskockor
  • 100 g gul lök
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 dl riven, lagrad ost, till exempel Präst

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta jordärtskockorna om det behövs och skala dem slarvigt. Dela de större skockorna i bitar så alla är ungefär jämnstora. Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter.

Gör tomatsåsen medan jordärtskockorna kokar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i oljan tills löken mjuknar och tillsätt tomaterna, salt och svartpeppar. Mortla eller smula kryddörterna och tillsätt. Låt puttra samman i minst 5 minuter, gärna mer.

Lägg jordärtskockorna i en smord, ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Sätt in dem i ugnen och låt stå i 15 minuter. Ta ut dem, strö över den rivna osten och låt dem stå i ytterligare 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.

Servera gärna med matvete eller ris och en sallad.
 


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bodil
30 juli 2016

Synd att tomatsåsen dödar den fina jordärtskocksmaken! Jag kommer att förändra detta recept.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...