Gratinerad squash med quornfärs

Värmande rätt som kanske är allra bäst på hösten när squashen är som finast.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 5 st squashar
  • 50 g gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 150 g champinjoner
  • 300 g quornfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl buljong
  • 3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera squasharna och gröp ur fruktköttet, men lämna en kant så de håller stadgan. Nagga botten och pensla varje squash med lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i 30 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa champinjonerna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en stor panna eller gryta och fräs lök, vitlök och champinjoner i cirka 10 minuter tills vätskan kokat ur. Rör ner quornfärsen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, salt, timjan och buljong. Låt puttra samman till en tjock sås och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll squashhalvorna med quornfärssåsen och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera gärna med bulgur eller ris och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...