Gratinerad squash med quornfärs

Värmande rätt som kanske är allra bäst på hösten när squashen är som finast.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 5 st squashar
  • 50 g gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 150 g champinjoner
  • 300 g quornfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl buljong
  • 3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera squasharna och gröp ur fruktköttet, men lämna en kant så de håller stadgan. Nagga botten och pensla varje squash med lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i 30 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa champinjonerna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en stor panna eller gryta och fräs lök, vitlök och champinjoner i cirka 10 minuter tills vätskan kokat ur. Rör ner quornfärsen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, salt, timjan och buljong. Låt puttra samman till en tjock sås och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll squashhalvorna med quornfärssåsen och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera gärna med bulgur eller ris och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...