Gratinerad squash med quornfärs

Värmande rätt som kanske är allra bäst på hösten när squashen är som finast.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 5 st squashar
  • 50 g gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 150 g champinjoner
  • 300 g quornfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl buljong
  • 3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera squasharna och gröp ur fruktköttet, men lämna en kant så de håller stadgan. Nagga botten och pensla varje squash med lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i 30 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa champinjonerna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en stor panna eller gryta och fräs lök, vitlök och champinjoner i cirka 10 minuter tills vätskan kokat ur. Rör ner quornfärsen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, salt, timjan och buljong. Låt puttra samman till en tjock sås och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll squashhalvorna med quornfärssåsen och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera gärna med bulgur eller ris och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...