Gratinerad squash med quornfärs

Värmande rätt som kanske är allra bäst på hösten när squashen är som finast.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 5 st squashar
  • 50 g gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 150 g champinjoner
  • 300 g quornfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl buljong
  • 3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera squasharna och gröp ur fruktköttet, men lämna en kant så de håller stadgan. Nagga botten och pensla varje squash med lite olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i 30 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa champinjonerna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en stor panna eller gryta och fräs lök, vitlök och champinjoner i cirka 10 minuter tills vätskan kokat ur. Rör ner quornfärsen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, salt, timjan och buljong. Låt puttra samman till en tjock sås och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll squashhalvorna med quornfärssåsen och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera gärna med bulgur eller ris och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...