Paj med squash och svamp

I den här pajen sätter dill smak på en krämig fyllning av vintersquash eller pumpa, toppad med fräst svamp.

Du behöver

Pajdeg

  • 200 g dinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 650 g vintersquash, sommarsquash eller pumpa, vikt som skalad och ansad
  • 100 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl riven ost

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, i matberedare eller för hand. Blanda ner vattnet tills degen går ihop. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så att den passar en pajform med cirka 24-26 cm i diameter. Nagga botten. Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i 12 minuter.

Gör fyllningen så här:

Tärna squash eller pumpa i ungefär centimeterstora tärningar. Finhacka löken. Smält cirka 1 msk smör i en stor panna eller kastrull och fräs lök och squash på medelvärme tills squashen börjar mjukna, cirka 15 minuter. Tillsätt crème fraiche, tomatpuré, dill, salt och peppar. Rör om och låt puttra samman ett par minuter, smaka av.

Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna tills de släppt vätskan.

Lägg squashfyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med svampen. Strö till sist riven ost över och grädda pajen i 200 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 15-18 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...