Paj med squash och svamp

I den här pajen sätter dill smak på en krämig fyllning av vintersquash eller pumpa, toppad med fräst svamp.

Du behöver

Pajdeg

  • 200 g dinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 650 g vintersquash, sommarsquash eller pumpa, vikt som skalad och ansad
  • 100 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl riven ost

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, i matberedare eller för hand. Blanda ner vattnet tills degen går ihop. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tumma ut degen så att den passar en pajform med cirka 24-26 cm i diameter. Nagga botten. Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i 12 minuter.

Gör fyllningen så här:

Tärna squash eller pumpa i ungefär centimeterstora tärningar. Finhacka löken. Smält cirka 1 msk smör i en stor panna eller kastrull och fräs lök och squash på medelvärme tills squashen börjar mjukna, cirka 15 minuter. Tillsätt crème fraiche, tomatpuré, dill, salt och peppar. Rör om och låt puttra samman ett par minuter, smaka av.

Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna tills de släppt vätskan.

Lägg squashfyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med svampen. Strö till sist riven ost över och grädda pajen i 200 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 15-18 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...