Rissallad med kikärtor och oliver

Vacker, mättande och god! En bra, vegetarisk sallad med ris som grund.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl ris
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 350-400g kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 3 dl skuren isbesrsssalld eller annan grön sallad
  • 1 1/2 dl tärnad gurka
  • 4-6 färska champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 12 kalamataoliver
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk råsocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • färsk oregano

Gör så här:

Koka riset i buljongen, antingen efter anvisningarna på paketet eller cirka 20 minuter i 6 dl vatten och buljongtärningen. Låt riset svalna.

Blanda samman isbergssallad, kikärtor och gurka. Blanda ner i det svalnade riset.

Tärna champinjonerna. Finhacka löken. Blanda en dressing av rapsolja, vinäger, soja, tomatpuré, råsocker, pressad vitlök, salt och peppar. Blanda oliver och svamp med dressingen och låt den dra några minuter.

Blanda samman med risblandningen och toppa med färsk oregano.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...