Rissallad med kikärtor och oliver

Vacker, mättande och god! En bra, vegetarisk sallad med ris som grund.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl ris
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 350-400g kokta kikärtor (konserverade går bra)
  • 3 dl skuren isbesrsssalld eller annan grön sallad
  • 1 1/2 dl tärnad gurka
  • 4-6 färska champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 12 kalamataoliver
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk råsocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • färsk oregano

Gör så här:

Koka riset i buljongen, antingen efter anvisningarna på paketet eller cirka 20 minuter i 6 dl vatten och buljongtärningen. Låt riset svalna.

Blanda samman isbergssallad, kikärtor och gurka. Blanda ner i det svalnade riset.

Tärna champinjonerna. Finhacka löken. Blanda en dressing av rapsolja, vinäger, soja, tomatpuré, råsocker, pressad vitlök, salt och peppar. Blanda oliver och svamp med dressingen och låt den dra några minuter.

Blanda samman med risblandningen och toppa med färsk oregano.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...