Fylld butternutpumpa

Butternutpumpan smakar riktigt bra att ugnsbaka, med sin milda, söta smak. Men du kan också prova med andra pumpor, så länge de inte är för storvuxna. Här ett gott, färgglatt recept med få kryddor men mycket smak från grönsakerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor butternutpumpa eller 2 små
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stor rödbeta eller två små
  • 250 g färsk broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl majs, fryst eller konserverad går bra
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g chèvre eller fetaost
  • 8-10 svarta oliver, gärna kalamata
  • svartpeppar

Gör så här:

Tvätta och dela pumporna. Dela dem och ta bort kärnorna, skär fruktköttet i bitar.

Skala och tärna moroten och rödbetorna. Finhacka lök och vitlök. Rensa och skär broccolin i små buketter.

Fräs lök, morot och pumpa så det får fin färg. Låt broccolin följa med på slutet. Lägg åt sidan och fräs rödbetan. Blanda samman med de andra grönsakerna när den börjar mjukna.

Lös buljongtärningen i lite hett vatten och slå över grönsakerna. Låt svalna något och blanda försiktigt.

Skär osten i kuber.

Pensla pumpahalvorna med olivolja runtom. Blanda hälften av grönsakerna med tomatkrossen och täck botten av en smord ugnsfast form med såsen.

Blanda nu grönsaksblandningen med osten och de avrunna oliverna.

Lägg pumporna i formen och fyll dem med grönsaksblandningen. Strö över svartpeppar. Gratinera i ugn i 175-200 grader i cirka 45 minuter. Pumporna ska vara helt mjuka rakt igenom.

Servera som de är tillsammans med bröd, ris eller ugnsbakade rotfrukter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...