Fylld butternutpumpa

Butternutpumpan smakar riktigt bra att ugnsbaka, med sin milda, söta smak. Men du kan också prova med andra pumpor, så länge de inte är för storvuxna. Här ett gott, färgglatt recept med få kryddor men mycket smak från grönsakerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor butternutpumpa eller 2 små
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stor rödbeta eller två små
  • 250 g färsk broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl majs, fryst eller konserverad går bra
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g chèvre eller fetaost
  • 8-10 svarta oliver, gärna kalamata
  • svartpeppar

Gör så här:

Tvätta och dela pumporna. Dela dem och ta bort kärnorna, skär fruktköttet i bitar.

Skala och tärna moroten och rödbetorna. Finhacka lök och vitlök. Rensa och skär broccolin i små buketter.

Fräs lök, morot och pumpa så det får fin färg. Låt broccolin följa med på slutet. Lägg åt sidan och fräs rödbetan. Blanda samman med de andra grönsakerna när den börjar mjukna.

Lös buljongtärningen i lite hett vatten och slå över grönsakerna. Låt svalna något och blanda försiktigt.

Skär osten i kuber.

Pensla pumpahalvorna med olivolja runtom. Blanda hälften av grönsakerna med tomatkrossen och täck botten av en smord ugnsfast form med såsen.

Blanda nu grönsaksblandningen med osten och de avrunna oliverna.

Lägg pumporna i formen och fyll dem med grönsaksblandningen. Strö över svartpeppar. Gratinera i ugn i 175-200 grader i cirka 45 minuter. Pumporna ska vara helt mjuka rakt igenom.

Servera som de är tillsammans med bröd, ris eller ugnsbakade rotfrukter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...