Fylld butternutpumpa

Butternutpumpan smakar riktigt bra att ugnsbaka, med sin milda, söta smak. Men du kan också prova med andra pumpor, så länge de inte är för storvuxna. Här ett gott, färgglatt recept med få kryddor men mycket smak från grönsakerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor butternutpumpa eller 2 små
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stor rödbeta eller två små
  • 250 g färsk broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl majs, fryst eller konserverad går bra
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g chèvre eller fetaost
  • 8-10 svarta oliver, gärna kalamata
  • svartpeppar

Gör så här:

Tvätta och dela pumporna. Dela dem och ta bort kärnorna, skär fruktköttet i bitar.

Skala och tärna moroten och rödbetorna. Finhacka lök och vitlök. Rensa och skär broccolin i små buketter.

Fräs lök, morot och pumpa så det får fin färg. Låt broccolin följa med på slutet. Lägg åt sidan och fräs rödbetan. Blanda samman med de andra grönsakerna när den börjar mjukna.

Lös buljongtärningen i lite hett vatten och slå över grönsakerna. Låt svalna något och blanda försiktigt.

Skär osten i kuber.

Pensla pumpahalvorna med olivolja runtom. Blanda hälften av grönsakerna med tomatkrossen och täck botten av en smord ugnsfast form med såsen.

Blanda nu grönsaksblandningen med osten och de avrunna oliverna.

Lägg pumporna i formen och fyll dem med grönsaksblandningen. Strö över svartpeppar. Gratinera i ugn i 175-200 grader i cirka 45 minuter. Pumporna ska vara helt mjuka rakt igenom.

Servera som de är tillsammans med bröd, ris eller ugnsbakade rotfrukter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

kycklingrecept.nu

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...