Fyllda ugnsbakade potatishalvor

Som festligt tillbehör eller på buffé passar denna potatisrätt utmärkt.

Du behöver

  • 6 st stora, mjöliga potatisar
  • Fyllning med dill, räcker till 6 potatisar
  • 1/2 dl finhackad röd eller gul lök
  • 2 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • Fyllning med vitlök och persilja, räcker till 6 potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk finhackad persilja
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna men låt skalet sitta kvar. Dela dem i halvor på längden och lägg dem med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30-40 minuter.

Ta ut potatisarna och gröp ur dem, men lämna en kant. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med någon av fyllningarna. Fördela fyllningen i potatishalvorna och strö över ost. Gratinera i cirka 10 minuter tills osten fått lite färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...