Fyllda ugnsbakade potatishalvor

Som festligt tillbehör eller på buffé passar denna potatisrätt utmärkt.

Du behöver

  • 6 st stora, mjöliga potatisar
  • Fyllning med dill, räcker till 6 potatisar
  • 1/2 dl finhackad röd eller gul lök
  • 2 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • Fyllning med vitlök och persilja, räcker till 6 potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk finhackad persilja
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna men låt skalet sitta kvar. Dela dem i halvor på längden och lägg dem med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30-40 minuter.

Ta ut potatisarna och gröp ur dem, men lämna en kant. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med någon av fyllningarna. Fördela fyllningen i potatishalvorna och strö över ost. Gratinera i cirka 10 minuter tills osten fått lite färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...