Fyllda ugnsbakade potatishalvor

Som festligt tillbehör eller på buffé passar denna potatisrätt utmärkt.

Du behöver

  • 6 st stora, mjöliga potatisar
  • Fyllning med dill, räcker till 6 potatisar
  • 1/2 dl finhackad röd eller gul lök
  • 2 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • Fyllning med vitlök och persilja, räcker till 6 potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk finhackad persilja
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna men låt skalet sitta kvar. Dela dem i halvor på längden och lägg dem med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30-40 minuter.

Ta ut potatisarna och gröp ur dem, men lämna en kant. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med någon av fyllningarna. Fördela fyllningen i potatishalvorna och strö över ost. Gratinera i cirka 10 minuter tills osten fått lite färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...