Fyllda ugnsbakade potatishalvor
Som festligt tillbehör eller på buffé passar denna potatisrätt utmärkt.
Du behöver
- 6 st stora, mjöliga potatisar
- Fyllning med dill, räcker till 6 potatisar
- 1/2 dl finhackad röd eller gul lök
- 2 msk finhackad dill, färsk eller fryst
- 1/2 tsk salt
- 1/2 krm svartpeppar
- 1/2 dl crème fraiche
- 1 dl riven, lagrad ost
- Fyllning med vitlök och persilja, räcker till 6 potatisar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 3 msk finhackad persilja
- 25 g smör
- 1/2 tsk salt
- 1 dl riven, lagrad ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna men låt skalet sitta kvar. Dela dem i halvor på längden och lägg dem med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30-40 minuter.
Ta ut potatisarna och gröp ur dem, men lämna en kant. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med någon av fyllningarna. Fördela fyllningen i potatishalvorna och strö över ost. Gratinera i cirka 10 minuter tills osten fått lite färg.