Fyllda ugnsbakade potatishalvor

Som festligt tillbehör eller på buffé passar denna potatisrätt utmärkt.

Du behöver

  • 6 st stora, mjöliga potatisar
  • Fyllning med dill, räcker till 6 potatisar
  • 1/2 dl finhackad röd eller gul lök
  • 2 msk finhackad dill, färsk eller fryst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • Fyllning med vitlök och persilja, räcker till 6 potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk finhackad persilja
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl riven, lagrad ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna men låt skalet sitta kvar. Dela dem i halvor på längden och lägg dem med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stå i ugnen tills de blivit mjuka, cirka 30-40 minuter.

Ta ut potatisarna och gröp ur dem, men lämna en kant. Lägg det urgröpta i en skål och blanda med någon av fyllningarna. Fördela fyllningen i potatishalvorna och strö över ost. Gratinera i cirka 10 minuter tills osten fått lite färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...